YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

 

Pilskog  og Overaa er navn på to gårder og i dag små grender/ bygdelag på Hareid på Sunnmøre, Møre og Romsdal fylke i Norge. 

Olaf Laurits Olsen Pilskog ble født på Karolusplassen på Overaa. Vi vet at han vokste opp på Jørgenplassen, bruksnummer 6 på Pilskog, Hjørungavåg.

 

 

Bruk Internett Explorer 

Mer om forfedrene til Ole Fiskergaard. Fra Hardanger og Nordfjord. Se linken Ole Johan Britannus Petersen Fiskergaard.

                                                       Navn og ord i blå kursiv (ikke alle) er linker.

Olaf Laurits Olsen Pilskog 

ble født på Overaa, Hjørungavåg, Hareid, den 18. september 1876, i følge kirkeboka for Ulstein, Møre og Romsdal, Norge. Han vokste opp på Jørgenplassen også kalt Pilskoghaugen. Det var og er et bruksnummer av gården Pilskog, også i Hjørungavåg.

Olaf flyttet som voksen til Ålesund, giftet seg i 1899, og bodde i byen til 1904 da familien på grunn av den store bybrannen, flyttet til Giske. 

Han kjøpte hus på Godøy i 1909. Han tok med seg navnet Pilskog. Han fikk 12 barn med sin kone Ingeborg fra Giske. Se link med mer informasjon om Ingeborg i fanen Etterkommere.

I folketellingen for 1910 er han ført opp med navnet Olav. Der står det at han er født i 1874. Fødselsårene til Olaf og Ingeborg er byttet. Hun er ikke født i 1876. Se også i fanen til Etterkommere (ovenfor) for å kontrollere fødselsåret til de ulike barna. Det er feil i 1910-folketellingen. Blant annet er Ingvarda blitt til Igvarda. Kommentaren fra Digitalarkivet er at de skriver av slik det er ført opprinnelig. Se kommentarer i Folketellingen 1910 og henvisninger til kirkebøkene i linken som følger etter overskriften. ( en rullegardin, pil ned). Noen av fødselsdatoene er ikke riktige.

Olaf Laurits Olsens mor het:

Lisa/Elise Oline Karolusdotter, født 19. okt. 1838

og faren het:

Ole Pedersen Fiskergaard, i følge kirkeboka for Ulstein.

Ole P. Fiskergaard var inntil 2009, bare et navn for de fleste av Olafs slekt. Det var nevnt i bygdeboken for Ulstein og Hareid, fra 1985. Men ingen visste noe om hans liv før og etter 1876, da han ble innført som far til Olaf i kirkeboken. Selv da Olafs etterkommere var samlet til et stort slektsstevne på Giske i 1996, var hans opphav og videre skjebne som en gåte, innhyllet av glemsel og sterk fortielse. Her får du resultatene av letingen fra 1996. Han brukte som skikken var, ulike etternavn, enten det var etter hvor han var født, eller vokste opp eller etter hvor han bodde. Se linken over til Ole Johan Britannus.

Her er slik vi tror det begynte:

Lisa/Elise arbeidet i 1875, (Lisa ble mest brukt) som tjenestejente på "Rabben", en husmannsplass under gården Tranvåg på Fiskerstranda på Sula. Lisas søster, Karen Eline Karolusdotter, var gift og bosatt på Rabben fra 1874. 

Grovadalen var en annen husmannsplass under Tranvåg, og lå ikke langt fra Rabben. På Grovadalen bodde et foreldrepar med 8 barn, blant disse en sønn som ble født 1855 og het Ole Johan Britannus Peterson (Fiskergaard). Dette ble Olafs far. Se i menyen ovenfor om ham. 

Lisas foreldre var:

Karolus Simonson Honningdalsnes fra Skodje - død 23.07. 1880  68 år (fødselsåret oppgis også til 1810) og

Berte Marie Olsd. Giskemo, født på Hjellereite, Ørskog - død 04.03.1891 93 år gl. Hennes ætt kommer fra Ørskogområdet; se følgende link og en oversikt over noen av hennes forfedre helt tilbake til år 1700. Lisas/Elises slekt.

OBS!  De hadde seks barn. Dette må korrigeres i bygdeboken for Hareid og Ulstein bind VI, fra 1985 ved Ingvard Bjåstad og Asbjørn Waage.

Har du spørsmål eller kommentarer skriv til denne mailen:

E-Mail: laurits@pilskog-overaa.net      

Det er Arthur M. Pilskog som lager denne siden. Jeg er et barnebarn av Olaf.                   

   


Aktuelle slektsnavn:

Fiskergaard, Sula

Dybvik, Sula

Honningdalsnes, Skodje

Giskemo, Ørskog

Havdal, Tingvoll

Sørengaren, Giske

Pilskog, Godøya

Strandkleiv, Godøya

Vi kjenner navnet på fem av Lisas/ Elises søsken.

Korshamn

Brandal

Liaseth, Hareid

Finn disse stedene på kart på Hareid kommunes hjemmeside.

 

Welcome to all English speaking/reading.  Look to the section/link:  A few words in English.

 

Sist redigert 

10. januar 2014

Denne websiden ble opprettet den 4. november 2007.